tirsdag, januar 25, 2005

Historien om en fløjkrig og en villig taknemmelig gås

Så er de her igen. Historierne om fløjkrigene hos Socialdemokraterne. Ingen valgkamp uden, at disse historier dukker op til overfladen og gør livet besværligt for partiets ledelse og andre budskaber svære at komme af med. Poul Nyryp og Henrik Dam Kristensen er kommet hjem fra EU Parlamentet for at støtte diverse kandidater. Nyrup er for et eksempel gået i offensiven for Helle Thorning Schmidt, mens Dam Kristensen heller ikke går den såkaldte Auken-fløjs ærinde. Dette skaber ballade, og forplumrer billedet af et ellers enigt parti. Og det lader til at være Auken, der har startet historien, ved at sige til Jyllands-Posten, at han mener at de to prominente EU-parlamentsmedlemmer skal støtte hele partiet. Dermed er vi tilbage ved et gammelkendt emne i den danske valgkamp: At Socialdemokrater ikke har styr på de indre linjer – husk blot på udlændinge spørgsmålet i 2001.

Lykketoft har dog reageret hurtigt, som han skal i en sådan sag, og sagt, at der er behov for alle socialdemokratiske kræfter i valgkampen. Og så bør hverken Berlingske, Jyllandsposten eller TV2 kunne få mere ud af den sag.

En anden sag, der til gengæld har en klassisk konflikt i sig er de radikales kampagne på udlændingespørgsmålet, som Jelved og co. har lanceret i dag. I diverse film på Nettet, og i radiospots positionerer de Radikale sig som modsætning til Regeringen og i særdeleshed til Bertel Haarder, der fremstilles som strammeren over alle strammere, og som den rene modsætning til humanisterne i de Radikale. Kampagnen, der blandt andet benytter sig af Bertel Haardes uheldig sommersang om en ”villig taknemmelig går”, er modig men om den er klog vil de næste døgn vise. For går der igen procesjournalistik i den, hos DR og TV2, og bliver de Radikale dømt for at gå efter benene, kan kampagnen vende som en boomerang, og partiet gå glip af de vælgere der ligger og vipper mellem V & K og så altså de Radikale.